torsdag 27 september 2012

Presentpanik

Lova fyller snart 1 år och jag har inte kunnat klämma ur henne vad hon vill ha i present. Har ingen aning om vad vi ska köpa till henne. Vad ger man en ettåring?

onsdag 26 september 2012

Onsdag

Är nyss hemkommen från småbarnsrytmiken där vi är varje onsdagförmiddag och sjunger, leker och fikar. Som vanligt somnade Lova i bilen på väg hem och det var bara att lyfta över henne till sängen. Vanligtvis brukar jag försöka hinna göra något medans hon sover men idag kände jag bara för att äta lunch och ta det lugnt. Veckan har varit rätt intensiv hittills så det var skönt att bara få sätta sig ner framför datorn lite.

Igår var vi inne i stan och storhandlade och då kunde jag inte låta bli att gå in på Lindex för att se om det fanns kvar nåt av Missonikollektionen. Och på Bergvik hade de lite grejer kvar i alla fall. Det mesta av barngrejerna fanns kvar men pennkjolarna till mig var så klart slut. Det blev i alla fall en filt till Lova, det är ju en sak som man har kvar länge, en body har hon ju snart vuxit ur. Lite kul att ha en grej med det klassiska Missonimönstret. Hittade en jättesnygg kofta jag ville ha men kände att jag inte har råd med 599 kr just nu. Hade jag inte handlat mat innan för en massa pengar så hade jag väl haft det men nån gång måste man ju lära sig att prioritera kanske. Till och med jag växer upp till slut  :-) När jag väl kom hem hade jag så klart hunnit ångra mig så jag gick in på hemsidan men där fanns den så klart inte kvar.

Jag hann även med en promenad ner till den lokala Coloramabutiken här hemma och köpte färg till lillskruttans rum. Nu äntligen ska vi ta tag i det och göra det fint innan hennes 1 års kalas. Jag valde samma färg som UnderbaraClara använde i sin atelje. Apropå Clara så var jag inne på Konsum på vägen hem idag och köpte askorbinsyra. Måste testa om jag lyckas att torka några äppelringar, det är ju rätt gott och alldeles gratis.

Enklaste godaste bullreceptet


Jag och Lova bakade bullar igår och jag tänkte dela med mig av min mormors recept som är väldigt enkelt och ger underbara saftiga bullar.

Ger ca 90 bullar
200g smör eller margarin
2 pkt jäst
5 dl mjölk
2 dl socker
2 ägg
2 msk bakpulver
ca 18 dl vetemjöl

Fyllning:
250 g smör
2,5 dl socker
1 påse kardemumma (17g)

Jag brukar börja med att röra ihop fyllningen eftersom bullarna inte ska jäsa förrän i de är i formar.
Om man inte vill ha kardemumma kan man alltid ta vaniljsocker eller kanel i istället.

Smält smöret och blanda i mjölken så att det blir fingerljummet (37grader).
Smula ner jästen i en bunke och ha mjölk/smörblandningen över så att jästen smälter.
Rör i sockret och äggen.
Blanda bakpulvret med mjölet. Jag brukar blanda bakpulvret med 15 dl mjöl och sedan tillsätta mer mjöl vid utbakningen.
Rör i mjölet och knåda snabbt ihop degen.
Dela degen i två delar och kavla ut den ena, bred ut hälften av fyllningen och rulla ihop till en orm.
Skär i ca 0,5-1cm tjocka skivor och lägg varje i en bullform.
Gör likadant med andra hälften av degen.
Låt jäsa i 30-45 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda mitt i ugnen i ca 5 min i 250 grader.

Serveras ljumna med iskall mjölk.

tisdag 18 september 2012

Lova 11 månader

Dom senaste dagarna har du varit en väldigt kelig bebis som anfallit din mamma med kramar och pussar. Jag får dessutom absolut inte försvinna ur synhåll, då skriker du och kommer krypandes efter fort som bara den.

Du kan nu: säga mamma, pappa, Tyke, titta, titta där, tutte och tack. Krypa fort som bara den och ställa dig upp mot i princip allting. Gå om man håller dig i händerna, dricka ur sugrör (det tog inte ens en minut att lära dig det). Klappa händerna om man ber dig om det eller säger att du är en duktig tjej och vinka när man går eller säger vinka. När man frågar dig vart Lova är tar du tag i min arm och vinklar den så att man ser min nya tatuering där det står Lova, men samtidigt vet jag att du vet att det är ditt namn för du blir generad när vi påpekar att det står Lova där. Och frågar jag dig vart tutten är så håller du upp den i handen. Det är så kul när du verkligen förstår vad man säger. Du har också lärt dig att leka tittut med täcket och gardinerna. Idag lyckades jag lära dig att göra det med tröjan också, vilket blir liiite tröttsamt efter ett tag eftersom du kan hålla på hur länge som helst.

Jag försöker just nu få dig att sova mindre på dagarna eftersom du har en tendens att vakna vid en tre, fyra på natten och vara jättepigg. Vilket dock inte din mamma och pappa är vi den tiden så det måste få ett slut. Dessvärre är du ju en väldigt bestämd tjej så jag har inte så mycket att säga till om så ofta.

Inte en tand i sikte ännu och vi börjar oroa oss lite för om vi ska behöva köpa proteser =)


Du äter nu mest 8 månaders burkmat men om du får syn på att jag äter något så har du bestämt dig i förväg att det jag har är mycket godare. Det brukar bli varannan sked från din tallrik och varannan från mig. Jag antar att det är dags att ge dig samma mat som vi äter men då får vi väl dela tallrik då du ändå tror att jag har nåt annat.
Vindruvor är en ny favorit men äpple var ingen höjdare. Smörgås kan du äta när som helst hur mycket som helst.


Du är fortfarande världens goaste och gladaste unge större delen av tiden och jag börjar få lite ont i magen med tanke på att om tre månader är jag tillbaka på jobbet. Men samtidigt ska det bli jättekul att du får spendera mer tid med din pappa.

måndag 17 september 2012

Projekt sova en gång om dagen del 2

Jag höll henne vaken hela förmiddagen. Det resulterade i att hon vid lunch satt och blundade och skrek och spottade ut maten. Efter att ha fått i henne lite mat skyndade jag mig upp för att lägga den supertrötta damen. Väl i säng var hon så pigg att jag fick ta upp henne till slut. Nu en timme senare har hon äntligen somnat. Nu ska jag äntligen få gå och duscha och klä på mig annat än mysbyxor. Får nog försöka hitta en annan strategi där kanske.

Höstlooken

 
 
Så här vill jag se ut i höst. Leggins skinnjacka och mc boots eller dr martens. Makens reaktion till bilden var: men det är ju så du brukar se ut ibland. Så det var väl bra antar jag, bara att köra på det vanliga då. Jag skulle dock vilja ha en skinnjacka med coola nitar. Dessutom satsar jag på en kort rufsig blond frisyr. Så fort jag kan klippa bort det slitna då så jag kan färga det igen.

Vill ha min nattsömn

Projekt "hålla bebisen vaken tills i eftermiddag så hon sover på natten" är i gång och än så länge funkar det. Det gäller bara att hålla henne sysselsatt. Vilket betyder att jag inte får duscha än på ett par timmar. Men det är en värdslig sak.

lördag 15 september 2012

Jäkla sommarvärme

Nu får det gärna bli kallt så jag kan plocka fram mina Dr Martens. Gillar inte det här mittemellan vädret då det inte går att klä sig och jag svettas konstant. Vill ha riktig höst nu med fina färger.

fredag 14 september 2012

Vår bokslukare

Jag har försökt att läsa böcker för Lova länge men hon har inte varit intresserad alls. Tills för några veckor sedan då hon helt plötsligt inte kan få nog. Hon fick en bok av sin tremänning i doppresent och den kan hon läsa hur mycket som helst. Tyvärr tycker jag att den är ganska tråkig men det har väl ingen betydelse. Den handlar om Max och hans boll och favoritdelen är när kissen i boken jamar. Då skrattar hon högt. Men det går ganska bra med andra pekböcker också även om Max är favoriten och hon kan sitta stilla länge och bara lyssna och bläddra. Får hon syn på boken på nattduksbordet när hon ska sova eller tycker att vi inte har läst klart ännu när jag lägger bort den så gallskriker hon. Det är i alla fall jättekul att hon gillar böcker för det har alltid varit ett stort intresse hos mig. Hennes pappa lyssnar numer bara på ljudböcker. Jag längtar efter att få läsa Harry Potter för henne men det får jag nog vänta med ett tag :-)
 
 




tisdag 4 september 2012

Olyckan

Jag är bland de klantigaste personerna jag vet. Går alltid in i grejer och har konstant en massa blåmärken på benen. Igår slog jag i knölen bredvid foten i Lovas vagga och förra veckan hade jag en bula i huvudet efter att ha ställt mig upp i garderoben under trappen. Mitt ben från cykelfadäsen i somras har fortfarande inte läkt och nu har jag en blånagel på tummen. Hade lite bråttom igår när jag skulle stänga dörren till sovrummet eftersom Lova satt i sängen och riskerade att ramla ner så jag märkte inte att jag hade tummen emellan förrän det var försent. Det gjorde skitont och gör det fortfarande. Dessutom har jag blivit förkyld så jag skulle bara vilja kura ner mig i soffan med en film. Detta passar dock inte ihop med att Anders åker till Göteborg i morrn och kommer hem på torsdag. Ingen vila för fru Svärd inte. Men jag får väl passa på att göra det när Lova sover på dagarna.

lördag 1 september 2012

Hoppsan!

Jag skulle tona håret igår kväll med samma färg som förra veckan. Manic panics Tiger Lilly. Men då jag tyckte den blev lite gul så blandade jag i lite av Wildfire också. Som är väldigt röd. Jag tycker nog att det röda tog överhanden lite grann eller vad säger ni? Det är ju borta om en vecka ändå så det spelar ingen roll.